Verwijderen verstands­kiezen

Bij Kaakchirurgie Lelystad

Veel mensen krijgen vroeg of laat last van hun verstandskiezen. Verstandskiezen kunnen scheef liggen en de ervoor liggende kies beschadigen of druk uitoefenen op de andere kiezen, waardoor de tandenrij scheef kan gaan staan of het tandvlees en kaakbot kan ontstoken raken. Het verwijderen van verstandskiezen gebeurt meestal tussen het 15e en 35e levensjaar, omdat de verstandskiezen in deze levensfase veelal doorkomen , terwijl vaak al goed te zien is dat er problemen zullen gaan optreden. Bovendien is de verwijdering bij jonge mensen eenvoudiger en verloopt de genezing vlotter. Verstandskiezen hebben door de evolutie bij de hedendaagse  mens nagenoeg geen functie en kunnen derhalve gemist worden.

Verwijderen verstandskiezen

De behandeling

De verwijdering van verstandskiezen wordt poliklinisch en onder plaatselijke verdoving gedaan. De kaakchirurg onderzoekt de ligging van verstandskies en meestal legt de assistent uit hoe de behandeling verloopt. Er zal ook een röntgenfoto (en in sommige gevallen een CT-scan) gemaakt worden. De plek rondom uw verstandskies of –kiezen wordt verdoofd door middel van injecties met een zeer dun naaldje. Het helpt als u zich zo goed mogelijk ontspant. Als u zenuwachtig bent, kunt u dat gerust tegen de chirurg of de assistente zeggen.

De verdoving werkt vrij snel. De chirurg controleert altijd of de verdoving voldoende werkt en pas daarna wordt uw tand, uw kies of wortelrest verwijderd. Afhankelijk van de ligging van de tand of kies kan het hierbij nodig zijn een sneetje in uw tandvlees te maken. Ook kan het nodig zijn dat er wat ruimte rondom de kies gefreesd wordt en/of dat deze wordt gesplitst. Dit maakt best veel geluid en u voelt dan wel wat getril, maar het doet geen pijn. Soms wordt de wond gehecht met een materiaal dat na ongeveer twee weken vanzelf oplost. In een enkel geval wordt er in de wond een jodiumgaasje geplaatst. Dit wordt na ongeveer 5 dagen weer verwijderd. De behandeling duurt meestal 10 tot 15 minuten. Bij sommige mensen moet ten behoeve van een volledige gebitsprothese alle gebitselementen worden verwijderd. Neemt u in dat geval uw gebitsprothese mee, zodat de chirurg deze direct op de kaak kan plaatsen. Dit werkt dan meteen als goede afdekking van de extractiewond.

Na het verwijderen van verstandskiezen

Na de behandeling

Normale bijverschijnselen zijn:

  • Enig nabloeden (gedurende 1 à 2 dagen) en soms een bloeduitstorting
  • Forse zwelling (deze is 2 à 3 dagen ná de behandeling maximaal)
  • Temperatuursverhoging (3 à 4 dagen)
  • Pijn (± 5 dagen), deze kan aanzienlijk zijn
  • Slikklachten
  • Beperkte mondopening

Zolang de verdoving werkt

moet u oppassen dat u niet op uw nog ongevoelige lip, tong of wang bijt. Ook kunt u beter geen hete vloeistoffen drinken en warm voedsel eten (u voelt de warmte niet vanwege de verdoving).

Pijnstilling

De verdoving is meestal na 2 tot 4 uur uitgewerkt. Daarna kunt u de pijn bestrijden met medicijnen die Paracetamol bevatten of met pijnstillers die u volgens heeft meegekregen. Gebruik géén Aspirine, Ascal, Chefarine, APC of andere salicylzuur-houdende medicijnen. Deze bevatten bloedverdunners en kunnen een nabloeding van uw wond veroorzaken.

Verzorging thuis

Zwelling

Deze kunt u enigszins beperken door een plastic zakje met ijsblokjes (of coldpack) tegen het behandelde gezichtsdeel te leggen gedurende 5 minuten. Daarna geeft u de behandelde plek 5 minuten rust. Dit doet u afwisselend gedurende minimaal de eerste 4 uur. Pas na 3 dagen neemt de zwelling af. Vermijd zonnewarmte.

Mondhygiëne

Schoonhouden van uw mond is belangrijk voor een snelle en goede genezing. Poets wel uw gebit (met een zachte borstel), maar wees voorzichtig in de buurt van de wond. De eerste 3 dagen mag u niet spoelen (met bolle wangen)   Eventueel kunt u de wond desinfecteren door zachtjes te deppen of te kauwen op een klein ( 5x 5 cm ) nat gedrenkt gaasje ( met waterstof peroxide 3% – verkrijgbaar bij drogist of apotheek- dit kunt u eventueel verdunnen met een gelijk deel water).

Hechtingen

De hechtingen lossen vanzelf op na ongeveer 2-3 weken, tenzij anders aan u is vermeld.

Roken en alcohol

In verband met de wondgenezing is het beter de eerste 5 dagen niet te roken en geen alcohol te drinken.

Eten

De eerste dagen zachte voeding, daarna normaal.

Nabloeden

De eerste uren na de ingreep kan de wond nog bloeden. Dit gaat meestal vanzelf over. Wanneer de wond na enige uren blijft bloeden (dit kán gedurende de eerst 24 -48 uur gebeuren), doet u het volgende:

Neem een gaasje of schone zakdoek en vouwt deze in elkaar. Het opgevouwen gaasje of de zakdoek legt u op of tegen de wond en houdt het er minimaal een uur stevig op gedrukt of u bijt erop dicht. Door de druk op de wond stopt de bloeding.