0320 331 551 info@kaakchirurgielelystad.nl Route

KAAKCHIRURGIE

Verwijderen verstandskiezen

Veel mensen krijgen vroeg of laat last van hun verstandskiezen. De verstandskiezen kunnen druk uitoefenen op de andere kiezen, waardoor de tandenrij scheef kan gaan staan of doordat het tandvlees ontstoken raakt. Het verwijderen van verstandskiezen gebeurt bij voorkeur tussen het 15e en 30e levensjaar, omdat de verstandskiezen dan nog (relatief) weinig schade hebben aangericht, terwijl toch al goed te zien is dat er problemen zullen gaan optreden. Bovendien is de verwijdering bij jonge mensen eenvoudiger en verloopt de genezing vlotter. Verstandskiezen hebben bij de westerse mens eigenlijk geen functie en kunnen dus zonder nadelige gevolgen verwijderd worden.

De behandeling

De verwijdering van verstandskiezen wordt poliklinisch en onder plaatselijke verdoving gedaan. De kaakchirurg onderzoekt de ligging van verstandskies en legt uit hoe de behandeling verloopt. Er zal ook een röntgenfoto (en in sommige gevallen een CT-scan) gemaakt worden. De plek rondom uw verstandskies of –kiezen wordt verdoofd door middel van injecties met een zeer dunne naald. Het helpt als u zo ontspannen mogelijk bent. Als u zenuwachtig bent, kunt u dat gerust tegen de kaakchirurg of de assistente zeggen.
De verdoving werkt vrij snel. De kaakchirurg controleert altijd of de verdoving volledig werkt en pas daarna wordt uw verstandskies of wortelrest verwijderd. Afhankelijk van de ligging van de tand of kies kan het hierbij nodig zijn een sneetje in uw slijmvlies te maken. Ook kan het nodig zijn dat er wat ruimte rondom de kies gefreesd wordt en/of wordt gesplitst. U voelt dan wel wat trillen, maar het doet geen pijn. Soms wordt de wond gehecht met een materiaal dat na ongeveer twee weken vanzelf oplost. In een enkel geval wordt er in de wond een jodiumgaasje geplaatst. Dit wordt na ongeveer 5 dagen weer verwijderd. De behandeling duurt meestal 10 tot 15 minuten.

Na de behandeling

Normale bijverschijnselen zijn:
– enig nabloeden (gedurende 1 à 2 dagen) en soms een bloeduitstorting
– forse zwelling (deze is na 2 à 3 dagen maximaal)
– temperatuursverhoging (3 à 4 dagen)
– (aanzienlijke) pijn (± 5 dagen)  
– slikklachten 
– beperkte mondopening

Zolang de verdoving werkt

moet u oppassen dat u niet op uw nog ongevoelige lip, tong of wang bijt. Ook kunt u beter geen hete vloeistoffen drinken en warm voedsel eten (u voelt de warmte niet vanwege de verdoving).

Pijnstilling

De verdoving is na 2 tot 4 uur uitgewerkt. Daarna kunt u de pijn bestrijden met medicijnen die Paracetamol bevatten of met pijnstillers die u volgens heeft meegekregen. 
Gebruik géén Aspirine, Ascal, Chefarine, APC of andere salicylzuur-houdende medicijnen. Deze bevatten bloedverdunners en kunnen een nabloeding van uw wond veroorzaken.

Verzorging thuis

Zwelling

Deze kunt u enigszins beperken door een plastic zakje met ijsblokjes (of coldpack) tegen het behandelde gezichtsdeel te leggen gedurende 5 minuten. Daarna geeft u de behandelde plek 5 minuten rust. Dit doet u afwisselend gedurende minimaal de eerste 4 uur. Pas na 3 dagen neemt de zwelling af. Vermijd zonnewarmte.

Mondhygiëne

Schoonhouden van uw mond is belangrijk voor een snelle en goede genezing. Poets wel uw gebit (met een zachte borstel), maar wees voorzichtig in de buurt van de wond. De eerste dag mag u niet spoelen, daarna mag u met zout water spoelen. U maakt dit door een ½ theelepel zout in een glas lauw water op te lossen of waterstof peroxide 3% te verdunnen met een gelijk deel water.

Nabloeden

De eerste uren na de ingreep kan de wond nog bloeden. Dit gaat meestal vanzelf over. Wanneer de wond na enige uren blijft bloeden, doet u het volgende:
U neemt een gaasje of schone zakdoek en vouwt deze in elkaar. Het opgevouwen gaasje of de zakdoek legt u op of tegen de wond en houdt het er zeker een uur stevig op gedrukt of u bijt erop dicht. Door de druk op de wond stopt de bloeding.

Eten

De eerste dagen zachte voeding, daarna normaal.

Hechtingen 

De hechtingen lossen vanzelf op na ongeveer 2-3 weken, tenzij anders aan u is vermeld.

Roken en alcohol 

In verband met de wondgenezing is het beter de eerste 5 dagen niet te roken en geen alcohol te drinken.

Schuiven naar boven